Nekoliko korisnih informacija vezanih za digitalizaciju ribolovnica. Obavezno pročitati i upoznati se sa navedenim:

1. Je li ribič koji ne upiše i ne dostavi podatke o zadržanom ulovu u prekršaju?
Odgovor: Da. Sustav je dizajniran da ovlašteniku ribolovnog prava osigura podatke o količini i vrstama zadržane ribe u realnom vremenu, kako bi mogli utvrditi trendove u izlovu, modificirati planove poribljavanja i plan rada ribočuvarske službe. Člankom 47. stavkom 2. Zakona o slatkovodnom ribarstvu propisano je da je ribič obvezan ovlašteniku ribolovnog prava kod kojeg je kupio dozvolu putem mrežne aplikacije dostaviti točne podatke o zadržanom ulovu u sportskom ribolovu. Kaznena odredba članka 73. stavka 5. Zakona predviđa 1000,00-3000,00 kuna za prekršaj ovoga članka. Ovaj prekršaj odnosi se i na ribiče koji ne dostave TOČNE podatke, odnosno koji ne provjere prije završetka rada u aplikaciji vrste, masu i komade ribe koju su upisali ili namjerno pošalju krive podatke.
2. Na koji način ribič s kupljenom godišnjom dozvolom za HRVI upisuje zadržani ulov ako ribu lovi na nekoj tekućici izvan ribolovne zone za koju je kupio godišnju dozvolu za HRVI?
Odgovor: Prilikom dolaska na ribolovnu vodu, prijavljuje se u aplikaciju mRibič odabirom ovlaštenika ribolovnog prava u padajućem izborniku. Ostatak postupka je identičan kao za ribiče koji upisuju zadržani ulov s bilo kojim tipom dozvole.
3. Kako će ribočuvar znati koje su sve dozvole aktivne na ribolovnoj zoni koje kontrolira ako na ribolovnoj vodi nema internet signala?
Odgovor: Aplikacija mRibič radi i u offline modu, znači i kad nema interneta. Prije nego što ide u ribočuvarski nadzor, ribočuvar se dok još ima signala može prijaviti aplikaciju i ona će automatski povući sa servera sve dozvole koje su trenutno aktivne, kao i sve očevidnike koji su u izradi (znači ribiče koji su se prijavili prilikom dolaska na ribolovnu vodu) kao i sve očevidnike koji su završeni (s zadržanim ulovom ili bez njega).
4. Gdje naći, kako se registrirati i kako upisivati zadržani ulov u aplikaciju m-Ribič?
Odgovor: Aplikacija se skida s Google Playa ili iStorea, a postoji i identična internetska aplikacija na portalu https://slatkovodno.ribarstvo.hr Prilikom prijave, kao korisničko ime unosi se OIB ribiča, a kao lozinka serijski broj dozvole za ribolovnu zonu na kojoj se ribič prijavljuje. Nakon prijave, a neposredno prije odlaska iz ribolova, ribič upisuje zadržani ulov i odjavljuje se. Ukoliko je ribič zaboravio odjaviti se, to može učiniti i kad dođe kući sa mobilnog telefona ali i s kućnog računala, na web portalu.
5. Kako će očevidnik upisivati osobe koje nemaju pametni telefon?
Odgovor: Ribiči koji nemaju pametni telefon imaju nekoliko mogućnosti, a naravno, najjednostavnija je nabava pametnog telefona. Nadalje, mogu zamoliti ribiča na ribolovnoj vodi ili ribočuvara da im unese podatke, nazvati člana obitelji, prijatelja ili susjeda da im putem mobilne ili web aplikacije (link https://slatkovodno.ribarstvo.hr/mribicweb) od kuće ili s mobitela unesu podatke.